Esther Plug en Margreet Dingemanse zijn met een heel stel vrijwilligers alweer bezig om het tweede kledingcafé te organiseren in de Buurtkerk aan de Hoofdstraat. Het kledingcafé voor tweede kans zomerkleding voor dames zal op 20 en 21 mei a.s. plaatsvinden van 10.00 – 15.00 uur.

Waarom organiseren jullie binnen een jaar alweer een tweede kledingcafé?

“Dat heeft allerlei redenen,” zo vertelt Margreet. “Vorig jaar begin juli was het de eerste keer dat we het organiseerden en dat was toen een uitgestelde datum wegens corona. Een kledingcafé voor dameszomerkleding kun je natuurlijk het beste in het voorjaar organiseren en vorig jaar waren er bezoekers die meteen vroegen ‘wanneer is de volgende keer?’. Iedereen was erg enthousiast over dit initiatief en er was ook veel mooie en goede kleding te koop voor kleine prijsjes.

“Maar er zijn meer redenen,” zegt Esther. “De opbrengst is voor het Picihuis in Roemenië waar ze kinderen opvangen die veel tekort komen. Het Picihuis heeft het ook zwaar gehad in de coronatijd en er zijn dringend financiën nodig om deze broodnodige hulp overeind te houden.”

“En vergeet niet,” zo vult Margreet aan, “dat de kledingindustrie een van de meeste vervuilende industrieën is en daarom is het belangrijk de kringloop een goede kans te geven door kleding een tweede kans te geven. Veel dames hebben kleding in de kast hangen die ze nooit dragen, maar wel goed en eigentijds is. Het is bekend dat vaak meer dan de helft van de kleding ongebruikt in kasten hangt. Geef die kleding een goede bestemming, want zo help je ook het milieu een handje.”

Maar verwachten jullie wel weer veel zomerkleding te kunnen inzamelen?

Esther: “We hebben drie inzamelmomenten in De Vinkenhof aan de Achterzeeweg 1 gepland en op 3 en 12 mei is al veel kleding gebracht die er goed en mooi uitziet. Op 18 mei kunnen mensen ook nog tussen 19.00 en 21.00 uur kleding inbrengen in De Vinkenhof, dus we verwachten weer veel te kunnen aanbieden. Normaal gesproken was het Windkrachthuis het inzameladres, maar nu worden daar twee Oekraïense gezinnen opgevangen, dus zijn we uitgeweken naar De Vinkenhof voor de inzameling.

Margreet: “Er zijn ook schoenen, hoeden, sjaals, riemen en sieraden en daar was vorig jaar ook veel belangstelling voor. Je kunt ook gezellig koffie drinken met iets lekkers en zo is het ook een mooie ontmoetingsplaats voor mensen. Gelukkig hebben we veel vrijwilligers die een handje helpen, dus we verwachten dat het ook dit keer weer een groot succes wordt en veel dames van jong tot oud in de Buurtkerk wat komen uitzoeken.”

Het kledingcafé wordt georganiseerd door de Roemenië werkgroep in samenwerking met de diaconie van de protestantse gemeente Noordwijk.