"Zorg dat je erbij komt!"

Voldaan en enthousiast zijn we terug van ons 12+ uitje naar de Koninklijke Marine. Vlootpredikant Fred Omvlee heeft ons een fantastische dag bezorgd. Dominee Fred, die we ook kennen van de Top2000dienst, ontving ons vanmorgen op het immense terrein in Den Helder.

Hij vertelde ons over zijn werkzaamheden. Zowel aan de wal als op zee is Fred een pastoraal luisterend oor voor de marinemensen. Hij leidt ook de nodige kerkdiensten en is hoofd van de geestelijke verzorging, waarin ook andere denominaties zijn vertegenwoordigd. Er zijn enkele tientallen geestelijk verzorgers actief bij de marine.

Na een bezoek aan de kapel en een wandeltoer langs de havens, gebouwen, schepen en een duikboot mochten we de lunch gebruiken tussen het marinepersoneel. Een stevige lunch, niet alleen voor ons, maar voor vele mannen en vrouwen in verschillende uniformen. Even uitbuiken op de stormbaan.
De kers op de taart was het bezoek aan de Karel Doorman. Het grootste marineschip, dat we hebben. Fred had een bezoek kunnen regelen en dat is meer uitzondering dan regel. We werden welkom geheten door de tweede commandant van het immense schip. Een jonge officier leidde ons vervolgens enthousiast rond. Eerst tientallen treetjes omhoog naar de brug. De doorzichtige brugvleugels deden ons duizelen: We keken veertig meter recht naar beneden.

Het schip heeft verschillende messrooms, de nodige hutten, een sportcentrum en een heus ziekenhuisje. Daar leidde een arts ons rond langs o.a. de IC-bedden, de operatiekamer en de tandarts. De helicopterplatforms waren eveneens groots. Na een kleine twee uur sloten we ons scheepsbezoek af in de machinekamer.
Fred heeft ons een dag bezorgd, die we lang zullen heugen. Het is mooi, hoe hij er vanuit een Christelijke grondhouding voor de mensen van alle geloven kan zijn op een schip als de Karel Doorman met alle voorzieningen. En, daarbij hoort ook de kerk!

Dank je wel, Fred!
Ook dank aan Matthijs en Peter voor hun bijdragen aan de foto's.