Update 18 maart 2022:

Ondersteuning van de gemeente Noordwijk in de opvang van de vluchtelingen

De gemeente Noordwijk heeft ons vorige week verzocht om hen te ondersteunen bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen door hand- en spandiensten en een wasservice. Een aantal van u heeft zich daarvoor opgegeven via het nieuwe emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We hebben ook twee coördinatoren gevonden: Yvonne Duindam-Baljeu en Marry Breman. We zijn ontzettend blij met alle hulp en praten u graag bij over de ontwikkelingen van de afgelopen week.

Al snel (maandag) heeft de gemeente het verzoek voor een wasservice  ingetrokken. Ook blijkt de opvang in locatie Leeuwenhorst vanaf aanstaande maandag weer te worden beëindigd. Op dit moment is de vluchtelingen opvang vanuit de overheid dus nog dermate in beweging en zoekend dat wij als vrijwilligers vanuit de kerk voorlopig  even pas op de plaats kunnen maken. Deze adempauze geeft ons de gelegenheid om de organisatie van het vrijwilligersreservoir goed op orde te krijgen. Dat is nodig want de oorlog in Oekraïne met alles wat daarbij komt is voorlopig niet voorbij en er kan maar zo weer vanuit de overheid een beroep op ons worden gedaan. Ook goed om te vermelden dat er inmiddels veel goeds is gebeurd.
In samenspraak met de parochie hebben we de afgelopen week de gemeente Noordwijk van dienst kunnen zijn met snelle aanlevering van kleding, schoenen, spellen en  drogisterijartikelen. ook is er een flink begin gemaakt met het opknappen van het windkrachthuis en de opzet van digitale kanalen. Inmiddels zijn de eerste vluchtelingen ondergebracht in het Zusterhuis naast de Maria ter Zee-kerk. Omdat het mogelijk is dat er misschien op termijn ook een aanvraag komt voor het Windkrachthuis, zal het klaarmaken hiervan gewoon doorgang vinden.

Zodra we meer weten, laten we het horen.

Veelgestelde vragen:

V:        Op welk rekeningnummer kan ik een financiële donatie geven?

A:        U kunt een financiële bijdrage storten op rekening:

NL60 RABO 0346811708

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Noordwijk

o.v.v. Noodhulp Oekraïne

V:        Waar kan ik me aanmelden voor het verlenen van Hand- en Spandiensten?

A:        U kunt zich aanmelden op het volgende mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef daarbij een mailadres en telefoonnummer aan waarop u, indien nodig, te bereiken bent.

V:        Wat is dan de vervolgstap nadat ik me heb aangemeld?

A:        Wanneer er vanuit de burgerlijke gemeente een concreet beroep op ons wordt gedaan, zullen de vrijwilligers worden benaderd door een coördinator.

V:        Wie kan ik benaderen voor het gereedmaken van het “Windkrachthuis” voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen?

A:        Aanmelden kan bij Marjo van Vliet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel: 071-3613705

V:        Wat is nodig om het “Windkrachthuis” gereed te maken?

A:        Graag zouden over het volgende willen beschikken:

• Tapijten/kleedjes
  • Vitrage/gordijnen
  • Bedden
  • Matrassen, beddengoed, linnengoed
  • Handdoeken
  • Een smart-TV of computer
  • Een badmeubel (commode of kast)
  • Een wasmachine

N.b. Het is niet de bedoeling dat u zelf ongevraagd spullen komt brengen. Dit om te voorkomen dat er te veel dubbele spullen worden gebracht

V:      Kunnen hierboven genoemde spullen worden opgehaald?

A:        Overleg met Marjo van Vliet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel: 071-3613705.

V:        Hoe kan ik me als vrijwilliger aanmelden om deel te nemen aan de ondersteuningsgroep voor de Oekraïense vluchtelingen die in het “Windkrachthuis” worden opgevangen?