Voorpaginafoto
Protestantse Gemeente Noordwijk

Jaarprogramma 2019-2020

OP VERHAAL KOMEN
Met het jaarthema in het seizoen 2019-2020 sluiten we enigszins aan bij het landelijke jaarthema van de Protestantse Kerk (Een goed verhaal): Op verhaal komen. We kennen dat als een staande uitdrukking als mensen het nodig hebben om even tot zichzelf te komen en innerlijke rust te vinden. Op verhaal komen betekent ook dat je de ruimte vindt om je opnieuw te oriënteren, het houdt de belofte in dat je straks weer verder kunt en desnoods op nieuw kunt beginnen. Zo kun je het thema verbinden met deelthema’s als vergeving, het goede leven, de betekenis van sabbat, enz…
De bedoeling is ook dat we zo op verhalen komen die verteld kunnen worden: bijbelverhalen, levensverhalen, wijsheidsverhalen, noem maar op. Verhalen spelen een belangrijke rol in de bijbel en in de joodse en christelijke traditie, dus daar is een hele schat te ontdekken. Ook het onderstaande programma Ontmoeting en Bezinning wil helpen om op verhaal te komen en sommige activiteiten zijn dan ook direct met dit jaarthema verbonden. Daarnaast zal er ook in de zondagse kerkdiensten regelmatig een link gelegd worden met dit thema.

 

RUIMTE VOOR BIJBELSE VERHALEN

 Bijbelkring
De bijbelkring komt zes keer per jaar bijeen op maandagmorgen van 9.30 - 11.00 uur in de consistorie (Koepel) van de Buurtkerk. In overleg met de deelnemers wordtere een bijbelverhaal gekozen en onder de loep genomen. Dat kan boeiende en leerzame gesprekken opleveren.
Data en tijd: maandagochtend 23 september, 14 oktober en 18 november 2019 en 20 januari, 24 februari en 23 maart 2020. Aanvang 9.30 uur in de Buurtkerk.
Leiding: ds. Petra van der Burg of ds. Simon Dingemanse
Aanmelding: dhr. Cees Admiraal, 071-3611208 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

RUIMTE VOOR GELOOFSGESPREK

Geloven@home
Je staat midden in het leven met alle vragen en uitdagingen die daarbij horen en je wilt je geloof daarin mee laten doen. Waar haal je je inspiratie vandaan en welke keuzes maak je en waarom? Je deelt je eigen verhalen met elkaar. De bijeenkomsten zijn thuis (roulerend) bij elkaar, met input van de predikanten. We gaan met elkaar in gesprek aan de hand van teksten of thema’s die door de predikant of door de deelnemers zelf worden aangedragen. De eerste avond van het seizoen is bij Wim en Adrie Baalbergen, Schoolstraat 31a
Data en tijd: 16 september, 29 oktober en 12 december 2019 en 20 januari, 3 maart en 23 april 2020, steeds van 20.00 – 22.00 uur.
Als je zin hebt om mee te doen, stuur een mailtje naar Adrie en Wim Baalbergen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Leven tussen goed en kwaad
Simon Dingemanse heeft in 2015 een boekje laten uitkomen onder de titel Leven tussen goed en kwaad. Denken over God en het goede leven bij ervaringen van zinloosheid. (Uitg. Boekencentrum, ISBN 978 90 239 7038 5) In dit boekje wordt nagedacht over het probleem van God en het lijden, maar ook over hoe je het goede leven kunt dienen met behulp van een actualisering van de tien woorden. Het boekje is bewust geschreven voor mensen die over deze thematiek met elkaar in gesprek willen gaan. In vier bijeenkomsten zouden we het boekje kunnen bespreken en zo een belangrijk geloofsthema bij de kop kunnen pakken. De veertigdagentijd en Paastijd passen goed bij een dergelijke bezinning.
Data en tijd: woensdagen 18 maart, 1 april, 15 en 22 april, 20.00-22.00 uur
Plaats: De Vinkenhof of bij deelnemers thuis
Aanmelding bij ds. Simon Dingemanse, t. 3645206 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leiding: ds. Simon Dingemanse

Opnieuw geloven
We bieden graag elk seizoen de mogelijkheid aan om samen met anderen over het geloof na te denken. Dat kan met een paar of met meer mensen zijn en natuurlijk zijn ook persoonlijke gesprekken over het geloof met een van de predikanten mogelijk. Deze gesprekken kunnen als voorbereiding dienen voor het afleggen van belijdenis van het geloof ergens in het voorjaar van 2020, ook al hoeft dat natuurlijk niet, want zoiets is altijd een persoonlijke keuze. Je kunt het ook fijn vinden om over het geloof na te denken als de wens tot geloofsbelijdenis niet bij je leeft of als je al belijdenis hebt gedaan.
We zouden verder kunnen gaan in het boekje ‘Opnieuw geloven’, omdat daar nog voldoende hoofdstukken in staan die in het afgelopen jaar nog niet aan de orde zijn geweest.
Minimaal vier bijeenkomsten lijkt logisch. De data in het najaar staan hier vermeld. Eventuele data in het voorjaar van 2020 worden in overleg vastgesteld.
Data en tijd: donderdagen 17 oktober en 14 november van 20.00 – 22.00 uur.
Plaats: De Vinkenhof of bij deelnemers thuis
Aanmelding bij ds. Simon Dingemanse, t. 3645206 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Leiding: ds. Petra van der Burg of ds. Simon Dingemanse

 

GELOOFSOPVOEDING

 

Geloven met kinderen: een avond rond (geloofs)opvoeding


Als ouders wil je iets aan je kinderen meegeven. Als je je kind hebt laten dopen, heb je ook beloofd het geloof in de opvoeding te betrekken. Maar ook als je je kind niet hebt laten dopen, wil je het misschien wel graag met het geloof in aanraking brengen. De kerk denkt graag mee met ouders over gewone opvoedingsvragen en natuurlijk ook over de vraag hoe geloof een natuurlijke plaats in het gezin kan hebben. Veel ouders vinden het fijn om met elkaar van gedachten te wisselen over de omgang met hun kinderen en de kerkgemeenschap biedt daar graag ruimte voor. Er wordt dit seizoen één avond aangeboden in het voorjaar. Alle ouders die nog midden in de opvoedingspraktijk staan, zijn van harte welkom. Het accent ligt op de opvoeding van kinderen tot en met de basisschoolleeftijd.
Datum en tijd: donderdag 6 februari 2020, 20.00-22.00 uur
Plaats: De Vinkenhof
Leiding ds. Simon Dingemanse, ds. Petra van der Burg en een evt. nieuwe jeugdwerker
Aanmelding bij ds. Simon Dingemanse, t. 3645206 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

THEATER, FILM, LITERATUUR, KUNST EN MUZIEK

Kunst

Het verhaal van Dietrich Bonhoeffer
In november 2019 zullen er dertien schilderijen van Jeltje Hoogenkamp in de Oude Jeroenskerk te bezichtigen zijn. Het is in het voorjaar van 2020 vijfenzeventig jaar geleden dat Bonhoeffer enkele dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd opgehangen, nadat hij gevangen had gezeten vanaf april 1943. De schilderijen zijn gemaakt bij teksten die Bonhoeffer tijdens zijn gevangenschap schreef. Er zijn door Corrie Kopmels en René van Loenen ook gedichten geschreven bij deze teksten en schilderijen.
In november zal er ook in een aantal kerkdiensten aandacht besteed worden aan Dietrich Bonhoeffer

Theater

Theatervoorstelling Kees Posthumus: Dwars door de bijbel

 

Verhalen van toen en daar worden verhalen voor mensen van hier en nu. Tientallen bekende en onbekende verhalen uit Oude en Nieuwe Testament zijn samengebracht in een wervelend reisverhaal. Alle liefdes uit de Bijbel, de verloren zoon heen en terug, profeten met hun ongemakkelijke boodschap, Jona in een liedje; in ruim een uur bent u weer helemaal up-to-date met de Bijbel.
Kees Posthumus is een bekende verhalenverteller die door het land trekt. Hij weet mensen te boeien met zijn programma’s en met deze voorstelling kun je echt op verhaal komen.
Datum en tijd: woensdag 9 oktober 2019, 20.00 uur, inloop met koffie en thee v.a. 19.30 uur
Plaats: De Vinkenhof
Aanmelding: ds. Simon Dingemanse Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op verhaal komen: Chassidische verhalen en klezmermuziek
In het kader van het thema ‘Op verhaal komen’ bieden we een avond aan waarin Simon Dingemanse chassidische verhalen (en soms een eigen verhaal) vertelt, omkleed met muziek van de Noordwijkse Klezmerband Lou Sjoege die ook iets leuks kan vertellen rond de joodse muziek die ze spelen. De verhalen hebben steeds een pointe om over na te denken en aan humor zal het ook niet ontbreken. Als je echt eens op verhaal wilt komen, kom dan naar deze avond. Aansluitend is er gelegenheid om na te praten bij een glaasje wijn of sap.
Plaats: De Vinkenhof of de Oude Jeroenskerk
Datum en tijd: vrijdag 24 januari 2020, 20.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur
Aanmelding; ds. Simon Dingemanse, t. 3645206, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Filmhuis: Vijf filmavonden
Films zijn beeldverhalen waarbij je op verhaal kunt komen. Als protestantse gemeente bieden we ook een filmhuis aan met films die te denken geven. Er worden filmrechten voor betaald en daarom is bij het bezoeken van de film een vrijwillige bijdrage welkom. De entree is gratis. Steeds is er na de film gelegenheid tot napraten bij een glaasje sap of wijn en wordt er een korte toelichting op de film gegeven om het gesprek erover te voeden.

Ensemble, c’est tout van Claude Berri, 2007, 93 minuten
Deze film is de winnaar van een César Award. Camille, die ’s nachts werkt als schoonmaakster, woont op een koud en tochtig kamertje boven het luxe appartement van Philibert en zijn humeurige huisgenoot Franck. Ieder heeft zo zijn problemen en problematische levensgeschiedenis, maar zij blijken met vallen en opstaan goede buren voor elkaar te kunnen zijn. De liefde wint van de vervreemding. Het is een film met humor en aandacht voor sociaal samenleven.
Leiding : ds. Simon Dingemanse
Datum en tijd
Plaats: : woensdag 6 november 2019, 20.00 uur, inloop met koffie/thee 19.30 uur
: Zalencentrum De Vinkenhof
Aanmelding : Gert Gooris, t. 0713612740 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Le fils de l’Autre van Lorraine Lévy, 2012, 101 minuten
Het verhaal speelt zich af in het spanningsveld tussen Israël en het Palestijnse volk. Net wanneer Joseph zijn dienstplicht bij het Israëlische leger wil starten, ontdekt hij dat hij niet de biologische zoon van zijn ouders is. Hij is bij zijn geboorte verwisseld met Yacine, kind van een Palestijnse familie uit de Westelijke Jordaanoever. Deze onthulling verandert het leven van beide families ingrijpend. Het dwingt hen hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw licht te bekijken.

Leiding: ds. Simon Dingemanse
Datum en tijd: woensdag 18 december 2019 (dus niet 11 december zoals eerder foutief was vermeld), 20.00 uur, inloop met koffie/thee 19.30 uur
Plaats: Zalencentrum De Vinkenhof
Aanmelding: Gert Gooris, t. 0713612740 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

If Beale street could talk van Barry Jenkins, 2018, 117 minuten
Deze film, die al de nodige prijzen gewonnen heeft en drie Oscarnominaties kreeg, speelt zich af in de jaren 1970. Tish Rivers is een zwangere vrouw uit Harlem die er alles aan doet om haar onterecht veroordeelde verloofde, Alonzo 'Fonny' Hunt, opnieuw vrij te krijgen. Racisme speelt een rol, maar waar het vooral om draait is de kracht van de liefde en oe deze mensen overeind houdt. Barry Jenkins regisseerde eerder de mooie en succesvolle film Moonlight (Oscarwinnaar).
Leiding: ds. Simon Dingemanse
Datum en tijd: woensdag 8 januari 2020, 20.00 uur, inloop met koffie/thee 19.30 uur
Plaats: Zalencentrum De Vinkenhof
Aanmelding: Gert Gooris, t. 0713612740 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Left Luggage van Jeroen Krabbé, 1998, 100 minuten
In het voorjaar van 2020, waarin het vijfenzeventig jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, laten we een film zien die getuigt van de invloed die deze oorlog heeft gehad op het leven van een joodse familie. Left Luggage is een bewerking van het boek Twee koffers vol van Carl Friedman en Jeroen Krabbé speelt als regisseur ook een van de hoofdrollen. Centraal staat het jongetje Simcha (vreugde) die eerst maar niet wil praten, maar onder invloed van Chaja, die op hem past, steeds meer tot bloei komt, totdat het leven een tragische wending neemt. De film biedt inzage in de joods-chassidische wereld en laat zien hoe de geschiedenis, de joodse traditie en familieverbanden het leven kunnen bepalen.
De film won vier prijzen op het Filmfestival van Berlijn, waaronder die van de beste Europese film.
Leiding: ds. Simon Dingemanse
Datum en tijd: woensdag 19 februari 2020, 20.00 uur, inloop met koffie/thee 19.30 uur
Plaats: Zalencentrum De Vinkenhof
Aanmelding: Gert Gooris, t. 0713612740 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Extra filmavond
Bonhoeffer, Herinneringen en perspectieven, 2016, 90 minuten
Deze filmavond heeft een ander karakter dan de voorgaande vier. Het gaat namelijk om een documentaire over Dietrich Bonhoeffer (geb. 1906) die op 9 april 1945 door de nazi’s werd opgehangen. In deze documentaire (in zwart-wit beelden) krijgen we een indrukwekkend beeld van het leven van Bonhoeffer en zijn worsteling met het dilemma hoe hij zijn geloof trouw kan blijven onder het barbaarse regime van Hitler. Er komen in deze film familieleden en vrienden van Bonhoeffer die hem dus peroonlijk gekend hebben. Na het zien van deze documentaire is Dietrich Bonhoeffer dichtbij gekomen en staat de oorlogstijd en het beeld van een verdeelde kerk in Duitsland ons duidelijk voor ogen.
Leiding: ds. Simon Dingemanse
Datum en tijd: woensdag 8 april 2020 (de dag vóór de sterfdag van Bonhoeffer, Stille Week),
Aanvang 20.15 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.45 uur
Plaats: Zalencentrum De Vinkenhof
Aanmelding: Gert Gooris, t. 0713612740 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Muziek
Als u graag zingt, kunt u lid worden van het Protestants Kerkkoor en zingen bij het Vesperkoor is ook een mogelijkheid. Daarnaast zijn er dit seizoen drie muzikale activiteiten die er uitspringen:

Zingen uit het nieuwe liedboek
Een liedavond waarin oude en nieuwe liederen uit het nieuwe liedboek de revue passeren. Het Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk herbergt een schat aan materiaal. Er zullen liederen aan de orde komen van verschillende dichters en componisten en er wordt een en ander over hen verteld en over de liedteksten en de melodieën die zij hebben geschreven en gecomponeerd. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de verschillende rubrieken waaruit het liedboek is opgebouwd. Ook zullen we tussendoor een aantal gedichten en/of gebeden lezen die in dit liedboek staan opgenomen. Natuurlijk zal er veel gezongen worden onder leiding van Jaco van Leeuwen. Dus als u graag zingt, dan is dit een uitgelezen kans!
Datum en tijd: dinsdag 26 november, 20.00 uur, inloop met koffie vanaf 19.45 uur
Plaats: De Vinkenhof
Leiding: Jaco van leeuwen en Petra van der Burg
Aanmelding: ds. Petra van der Burg t. 0618409727 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelegenheidskoor
Wanneer u van zingen houdt, maar uw agenda het niet toelaat om lid te worden van een koor, is het voor u misschien een mooie kans om deel te kunnen nemen aan het gelegenheidskoor.
Op een zaterdagmorgen komen we als gelegenheidskoor bij elkaar om samen een Coronation Anthem van Georg Friedrich Händel en Cantique de Jean Racine van Gabriël Fauré in te studeren. Deze morgen wordt afgesloten met een klein lunchconcert, waarin dit ten gehore wordt gebracht.
Datum en tijd: zaterdag ? 2020
Plaats: Oude Jeroenskerk
Leiding: Jaco van Leeuwen
Aanmelding: Cor van der Niet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cantatedienst
De Oude Jeroenskerk leent zich uitstekend voor klassieke koormuziek en we zijn in de gelukkige omstandigheid dat ook musici graag in deze eeuwenoude kerkruimte spelen. Op zondag 22 maart 2020 zal in de kerkdienst van 10.00 uur een Bachcantate klinken. Waarschijnlijk is dat de cantate ‘Ach Gott, wie manches Herzeleid’ (BWV 3). Medewerking wordt verleend door het Leids Cantate Consort o.l.v. Johannes Gierl m.m.v. solisten.


DIACONAAL EN DUURZAAM

Kerk en beauty: voorjaarsbeurs dameskleding
De Roemenië werkgroep organiseert in samenwerking met de diaconie van de protestantse gemeente op zaterdag 14 maart 2020 een voorjaarsbeurs voor dameskleding in de Buurtkerk en in het Windkrachthuis. Het komt steeds meer in zwang om ook goede tweedehands kleding te dragen, want waarom zou je altijd iets nieuws moeten kopen als er ook veel leuke en eigentijdse gebruikte kleding is van goede kwaliteit? Het is actueel om je steentje bij te dragen aan een circulaire economie en dorpsbewoners worden zo met elkaar in contact gebracht om samen te delen en de duurzaamheid te bevorderen. En het is nog gezellig ook! Ook is er kleding- en kleuradvies mogelijk en natuurlijk is er een kerkcafé met koffie/thee/fris en lekkere dingen.
Je betaalt voor elk kledingstuk een zacht prijsje en de opbrengst gaat naar de Roemenië werkgroep die daarmee het Pici-huis in Roemenië ondersteunt. Het Pici-huis vangt straatkinderen en kinderen uit arme gezinnen op voor en na schooltijd.
De kleding die overblijft, gaat naar de Dorcas winkel in Katwijk.

Waaraan moet de kleding voldoen?

- alleen dameskleding (dus geen herenkleding)
- niet verwassen, schoon, heel en up-to-date
- ook schoenen, tassen, riemen, hoeden en sieraden zijn welkom
- géén ondergoed en sokken
- géén kinderkleding
- graag met kleerhangers

De kleding kan van 24-27 februari 2020 gebracht worden bij de fam. Dingemanse, Oranje Nassaustraat 34 en op donderdagavond 5 maart en dinsdagavond 10 maart 2020 van 19.00-21.00 uur in het Windkrachthuis aan de Hoofdstraat.
Op zaterdag 14 maart is de voorjaarsbeurs van 10.00 – 15.00 uur.

Inlichtingen bij Margreet Dingemanse (t. 06 13647520, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Esther Plug (t. 06 22028203, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

MEDITATIEF

Christelijke meditatie
Gebedsmomenten, stilte, luisteren naar muziek, concentratie op onze adem helpen om te verstillen en in contact te komen met de diepere dimensie van de goddelijke levensbron. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor beginners en gevorderden. De avonden kunnen los van elkaar worden gevolgd. Het verdient voorkeur om mee te doen aan de hele cyclus.
Data en tijd najaar 2019: woensdagavond 18 september, 16 oktober, 13 november. Voorjaar 2020:15 januari, 12 februari, 22 april en 24 juni (op het strand) van 19.30 – 21.00 uur
Plaats: De Vinkenhof
Leiding ds. Petra van der Burg
Aanmelding: Marjanne Sipma, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Iconen schilderen
Begon het vorige keer al een beetje te kriebelen, maar durfde u het niet aan om mee te doen? Grijp dan nu uw kans. In een serie van 12 ochtenden gaan we – op weg naar kerst- aan de slag om een icoon van de aartsengel Gabriel te maken. Dit onder de deskundige leiding van Daniel en Carolien Tavenier. Denk niet ‘dit is veel te moeilijk voor mij’! Inzet, tijd en geduld maken dat u de eindstreep zult halen met een verrassend mooie icoon. Icoonschilderen is een meditatieve bezigheid waarin spiritualiteit, gevoel voor kleur en vorm en het omgaan met oude verftechnieken samenkomen. Elke sessie begint met een icoongebed, daarna een korte overdenking of meditatie, gevolgd door een ‘technische’uitleg. Dan pas gaan we – in stilte - aan het werk. Er is een korte koffiepauze als onderbreking.
Data en tijd: de woensdagen van 11 september – 4 december 2019 van 9.30 – 12.30 uur.
Plaats: Atelier familie Tavenier, Bronckhorststraat 41.
Kosten: 325 euro (incl. 100 euro materiaalkosten en koffie en thee) voor nieuwe deelnemers. Degenen die de icooncursus rond Franciscus hebben gevolgd, hoeven alleen een paneel van 40 Euro aan te schaffen, voor hen komen de totale kosten op 265 Euro.
Aanmelding: Daniël Tavenier, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 071 3616280

 

De spiritualiteit van het alleen zijn
Vorig jaar is er een gesprekskring geweest voor mensen die met een ingrijpend verlies te maken hebben gehad. Dit jaar zullen we – wanneer er voldoende deelnemers zijn – gedurende drie dinsdagochtenden samenkomen rondom de uitdaging van het leven als alleengaande. Vrijwel ieder mens leeft gedurende langere of kortere periodes in zijn of haar leven alleen. Net als het leven met een partner, heeft dat zo zijn eigen specifieke uitdagingen. We delen ervaringen en staan stil bij de meer spirituele vragen als ‘Hoe kun je leegte omzetten in ruimte? en ‘Hoe kan eenzaamheid een krachtige bron van stilte en bezieling worden?’ We laten ons daarbij leiden door teksten van Anselm Grün, Christiane Berckvens Stevlinck en Emily Estfahani Smith.
Data en tijd: dinsdag 11 en 25 februari en 10 maart 2020 van 10.00 – 11.30 uur.
Plaats: De Vinkenhof
Leiding en aanmelding: ds. Petra van der Burg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Sobere maaltijden en vespers in de veertigdagentijd
Veel mensen proberen in de veertigdagentijd als voorbereiding op het paasfeest iets aan vasten te doen en wat soberder te leven. Waarom zouden we daar niet een wekelijkse ontmoeting rond een eenvoudige maaltijd aan kunnen verbinden? Voor een vrijwillige bijdrage kom je een sobere maaltijd eten, die door onze kok Joke van Ommen vaak naar bijbels recept is klaargemaakt. Je deelt met elkaar en komt tot een goed gesprek met een tafelgenoot aan de hand van een thema dat je wordt aangereikt. Na het eten is er een korte veertigdagenvesper met hetzelfde thema: stilte, een paar liederen, een lezing, een korte overdenking. Zo ben je met anderen samen op weg richting Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en paasmorgen.

Data en tijd: elke woensdag in de veertigdagentijd, te beginnen op Aswoensdag 26 februari 2020
Maaltijd om 18.00 uur, vesper om 19.00 uur.
Plaats: De Vinkenhof
Leiding: door de verschillende voorgangers die onze gemeente rijk is.
Aanmelding: ds. Simon Dingemanse Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t. 3645206

 

Seideravond met rabbijn Tamarah Benima
Na alle positieve reacties op de Open Synagogedienst met Tamarah Benima in mei 2019 komt zij terug naar de Oude Jeroenskerk op donderdag 16 april 2020, de laatste dag van Pesach, om met belangstellenden de Seidermaaltijd te houden. Het gaat om een echte maaltijd die ingebed is in een liturgie, waarin de bevrijdende uittocht uit Egypte centraal staat. De Seidermaaltijd duurt in zijn geheel ongeveer vier uur, waarvan de eerste twee uur besteed worden aan liederen, verhalen, het nuttigen van (minimale hoeveelheden) symbolisch voedsel, uitleg, discussies etc. Daarna is er een echte maaltijd, die ongeveer 1 uur duurt. Daarna volgt nog een tweede gedeelte van dankzegging, liedjes, gebeden.
Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Protestantse Gemeente en het Noordwijkse Leerhuis.

Plaats: Oude Jeroenskerk
Datum en tijd: 16 april, 18.00 - 22.00 uur.
Aanmelding verplicht vóór 14 april: ds. Simon Dingemanse Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t. 3645206
Kosten: 15 euro per persoon

 

FILOSOFIE

Filosofiekring
‘In het middelpunt van morele overwegingen staat het Zelf; in het middelpunt van politieke overwegingen staat de Wereld’. Je zou kunnen zeggen dat met dit citaat het centrale thema wordt aangeduid van de politieke filosofie van één van de belangrijkste filosofen van de 20e eeuw: Hannah Arendt. De ‘zorg voor de wereld’. En wat is politiek anders dan ‘zorg voor de wereld’? Haar politieke filosofie moeten we lezen tegen de achtergrond van haar ervaring met de grote totalitaire systemen, het Nazisme en het Sovjetcommunisme, die de 20e eeuw hebben geteisterd. Juist in door en door gepolitiseerde samenlevingen als het nationaalsocialistische Duitsland en het Stalinistische Rusland is het politieke en daarmee de zorg voor de wereld verdwenen. Hanna Arendt put voor haar filosofie onder andere ook uit bijbelse en christelijke bronnen. Zo is Arendt een van de weinige politieke filosofen die aan ‘de vergeving’ een plaats geven in haar concept van politiek. Daarbij is Jezus haar inspiratiebron. We zullen ons in filosofiekring van dit jaar laten leiden door een heldere inleiding in haar denken van de Belgische filosofen Dirk De Schutter en Remi Peeters: Hannah Arendt, Politiek Denker, uitgave van Klement Pelckmans, Zoetermeer 2015. Ze besteden ruime aandacht aan de vele onderscheidingen die Arendt hanteert: nataliteit-mortaliteit, arbeiden-werken-handelen, macht-gezag-heerschappij enz. en natuurlijk aan misschien wel haar belangrijkste politieke begrip dat van de pluraliteit.
Eerste avond: Dinsdag 17 september. Daarna: 15 oktober, 19 november, 17 december
Stof voor de eerste avond: Deel I, Vita Activa, paragrafen 1 t/m 5 van: Dirk De Schutter Remi Peeters: Hannah Arendt, Politiek denker.
Tijd: 20.00 uur
Plaats: de Vinkenhof
Leiding en aanmelding: ds. Ad van Houwelingen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., t. 3618521

 

ETHIEK

Is het leven maakbaar? Over ons DNA
Vandaag de dag gaan de ontwikkelingen snel op het gebied van ingrijpen in onze genen. Sinds de hele DNA-structuur van het menselijk lichaam in beeld is gekomen, heeft er verder onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden van ‘knip en plakwerk’ in het DNA. De gedachte is dat er op deze wijze erfelijke ziekten bestreden en zelfs voorkomen zouden kunnen worden. Deze medisch-biologische ontwikkeling betekent dat er steeds dieper ingegrepen kan worden in de kiem van ons menselijk bestaan en dat brengt natuurlijk de vraag met zich mee: willen we dat? Mag alles wat kan? Sommigen zien de ontwikkeling al verder gaan richting verlanglijstjes welk kind je het liefste zou willen hebben. Hoe volmaakter hoe beter? Mogen er straks nog kinderen met bijvoorbeeld het syndroom van Down geboren worden of moet dat in ons streven naar perfectie voorkomen worden?
Kortom: dit soort ontwikkelingen brengen diepgaande vragen met zich mee die te maken hebben met je mensbeeld, met je ideeën over maakbaarheid, met je opvatting over hoe het leven bedoeld is. Voluit ethische vragen die raken aan goed en kwaad en zeker ook raakvlakken hebben met iemands geloof en levensovertuiging.
Reden genoeg om ons daar verder in te verdiepen met behulp van iemand die daar meer over heeft nagedacht. Henk Jochemsen is zo iemand. Hij is bijzonder hoogleraar christelijke filosofie met o.a. ethiek van nieuwe technologieën als aandachtsgebied.
Voor de pauze luisteren we naar een inleiding en na de pauze is er alle ruimte voor vragen, opmerkingen en onderling gesprek.
Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking tussen de Protestantse Gemeente Noordwijk en het Noordwijkse Leerhuis

Datum en tijd: do. 23 januari 2020, 20.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur
Plaats: De Vinkenhof
Aanmelding is fijn: ds. Simon Dingemanse t. 3645206 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


ACTIVITEITEN VOOR KINDEREN EN JONGEREN
Voor de kinderen en jongeren is er dit jaar een programma met allerlei activiteiten. Kijk af en toe op je app, de Instagram en Facebook van Windkracht Jong en niet te vergeten de Jeugdpagina van Kerkwijzer. Dit seizoen heeft WindkrachtJong ook een eigen flyer, daar tref je nog meer gezellige en inspirerende activiteiten aan.


Jeugdkapel
Op zondagochtend tijdens de kerkdienst is er komend seizoen bijna maandelijks Jeugdkapel voor de tieners. Jullie starten in de kerk en gaan vervolgens verder met een eigen, op maat gemaakte, viering. De eerste keer Jeugdkapel is op zondag 22 september in het Windkrachthuis.

Catechese
Het is van onschatbare waarde om kinderen van jongs af aan vertrouwd laten worden met de bijbelverhalen en rituelen van de kerk. Daarom bieden wij maatwerk voor de verschillende leeftijdsgroepen.
Ondanks dat er in het najaar wellicht nog een vacature is voor een jeugdwerker, komen er weer inspirerende catechesebijeenkomsten aan voor drie leeftijdsgroepen: Kindercatechese (6-8 jaar), Basiscatechese (9 – 12 jaar) & Tienercatechese (12 – 18 jaar).

Kindercatechese (6-8 jaar)
Net als afgelopen seizoen worden er twee kindercatechese-uren georganiseerd. De eerste is op woensdagmiddag 6 november 2019 van 16.00-17.00 uur in de Oude Jeroenskerk. We gaan dan aan de gang met het thema ‘diaconie’ (denk bijvoorbeeld aan de zeven werken van barmhartigheid) en dat sluit goed aan op de daaropvolgende dienst voor jong en oud op zondag 10 november.
Op woensdagmiddag 5 februari 2020 is dan van 16.00-17.00 uur de volgende kindercatechese-bijeenkomst, waarin we aandacht besteden aan de gemeente als lichaam met handen en voeten en oren en ogen, enz…, waarin ieder elkaar met de eigen talenten nodig heeft. Dat sluit weer mooi aan op de daaropvolgende dienst voor jong en oud op 9 februari waarin wellicht ambtsdragers bevestigd worden.

Basiscatechese (9-12 jaar)
Er komt net als afgelopen seizoen één basiscatecheseblok van drie keer in het najaar en twee blokken van drie keer in het voorjaar. De data zijn als volgt:
Najaar 2019: dinsdagavonden 29 oktober, 5 en 12 november van 19.00-20.00 uur.
Voorjaar 2020: dinsdagavonden 28 januari en 4 en 11 februari en dinsdagavonden 17,24 en 31 maart van 19.00-20.00 uur.

Tienercatechese (12-16 jaar)
Voor de tieners is de catechese in dit najaar gepland op de maandagavonden 30 september en 14 en 28 oktober en 4, 11, 18 en 25 november, steeds van 19.00 -20.00 uur.
Onder voorbehoud dat er een nieuwe jeugdwerker is, komt er in 2020 een doorlopende serie op de maandagavonden: 6, 13, 20, 27 januari, 3, 10, 17 februari, 2, 9, 16, 23, 30 maart en 6 april.

Je ontvangt hiervoor een uitnodiging en kunt de exacte data op de website van de kerk vinden: https://www.pkn-noordwijk.nl/jeugd/catechisatie
Aanmelding: ds. Petra van der Burg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ds. Simon Dingemanse Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of de app.


LEERHUIS NOORDWIJK

Hier vindt u het aanbod van het Leerhuis, waarvan twee activiteiten samen met de protestantse gemeente worden georganiseerd.