Leerhuis

Leerhuis Noordwijk

Een al lang bestaand leerhuis met nieuwe onderwerpen, dat is een doorgaande uitdaging!
Om weer ‘als nieuw’ te gaan lezen, luisteren en kijken hoe het leven geleefd wordt in
verschillende tradities. Altijd met het oog op de uitdagingen in ons leven hier en nu.

Ook dit jaar een grote diversiteit aan onderwerpen: kunst en cultuur komen aan bod,
evenals de rol van vrouwen in bijbelse traditie en geschiedenis. Ook de grote religies,
waarbij vooral de joodse achtergrond van het christendom wordt bevraagd.

Komt u voor het eerst? Geen probleem, van harte welkom! Doe mee en schrijf in voor een
losse avond of middag, of voor het hele seizoen (8 bijeenkomsten).

LET OP:
Voor het eerst zijn er niet alleen 5 avonden van 19.30 – 21.30 uur gepland, maar ook – in
de wintermaanden – 3 middagen van 14 – 16 uur.

Programma 2024/2025

Donderdag Onderwerp Inleider
17 okt 2024 avond De actualiteit van het boek Daniel Ad van Nieuwpoort
31 okt 2024 avond Genesis door de ogen van Marc Chagall Adri van der Wal
14 nov 2024 avond Rol v. vrouwen in de joodse traditie en geschiedenis Anne-Maria van Hilst
28 nov 2024 avond Hagar in 3 religies: jodendom, christendom, islam Heleen Pasma
16 jan 2025 middag Oosters-Orthodox christendom Alphons Brüning
6 febr 2025 middag Lernen over Genesis 22, binding van Izaak Birke Rapp
20 febr 2025 middag Gregoriaans, en de verklanking van het Woord Rens Tienstra
6 mrt 2025 avond Bergrede in vroeg-joods perspectief Eric Ottenheijm

Locatie: De Vinkenhof, Achterzeeweg 1, 2201EM in Noordwijk

Tijd: avonden: 19.30 uur, middagen 14.00 uur

Prijs: een losse middag of avond € 10, hele seizoen € 50. (meer is welkom )
IBANummer: NL74INGB0002590722 t.n.v. J.A.M. Heijboer, Noordwijk

Contact:
Koos van Tubergen
Oude Zeeweg 59 A
2202CJ  Noordwijk aan Zee
Tel.: 06 3054 1030
e-mail:

Personalia

Dr. Ad van Nieuwpoort is theoloog. Hij is predikant in de Haagse Duinzigtkerk. Daarnaast is hij schrijver en publicist, en voorzitter van ‘De Nieuwe Bijbelschool’. De actualiteit van het boek Daniël. Ad neemt ons deze avond bij de hand in de lezing van de verschillende verhalen van Daniël om daar tegengif te ontdekken tegen de ontmenselijking van onze samenleving.

Ds. Adri van der Wal is emeritus predikant, lid van de Prot. Raad voor Kerk&Israël, en docent Oude Testament bij de TVGcursus in Rotterdam. Genesis door de ogen van Marc Chagall: Adri neemt ons mee door Genesis, en laat zien hoe Chagall speelt met allerlei vormen van kunst, o.a. in de kathedraal van Metz.

Anne-Maria van Hilst volgde verschillende studies en is actief in interreligieuze dialoog; geeft lessen en lezingen en begeleidt educatieve programma’s. Zij is projectmedewerker Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam. Rol van vrouwen in de joodse traditie en geschiedenis: bijbel lezen met een àndere bril dan alleen een christelijke, geeft een verrassende kijk op verhalen!

Heleen Pasma is thuis in het bijbels Hebreeuws, gaf les over jodendom en leiding aan leerhuizen. Daarnaast schrijft zij verhalen. Hagar in 3 religies: zowel in Tenach en in de christelijke Bijbel als in de Koran kom je Hagar tegen, maar in verschillende rollen. Het leidt tot een verhaal dat Hagar over zichzelf vertelt …

Dr. Alphons Brüning is bijzonder hoogleraar “Oosterse Orthodoxie, Mensenrechten, Vredesstudies” aan de Protestantse Theologische Universiteit Utrecht, en directeur van het Instituut voor Oosters Christendom, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook houdt hij zich bezig met vredesstudies. In zijn lezing Oosters-Orthodox Christendom laat hij ons kennismaken met andere vormen van gedeeld geloof, specifiek de wereld van het Oosters Christendom.

Dr. Birke Rapp is PKN predikante in Papendrecht. Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met het leerhuis (lernen) van rabbijn Yehuda Ashkenasy en de Joodse geleerde Chana Safrai. Bij Safrai schreef ze haar proefschrift over de rabbijnse interpretaties van het Hooglied. Lernen over Genesis 22, de binding van Izaak en de beproeving van Abraham, hoe lees je de tekst, en wat zegt de rabbijnse uitleg daarover?

Dr. Rens Tienstra, muziekwetenschapper, componist en dirigent met een hart vol liefde en een hoofd vol kennis van het gregoriaans. Gregoriaans, en de verklanking van het Woord: het gregoriaans – de oudste muziek van West-Europese bodem – toont een fascinerende omgang met het Woord, die pas bij nadere beschouwing aan het licht komt. Het gaat daarbij niet om puur muzikale toonzettingen van letterlijke bijbelteksten, maar theologisch gestuurde verklankingen, als deel van een doorleefd ‘herkauwen’ van het Woord. Tienstra verkent deze omgang aan de hand van verrassende voorbeelden.

Dr. Eric Ottenheijm is Judaïcus en universitair Hoofddocent Jodendom en Bijbelwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceert op het vlak van de rabbijnse literatuur, modern orthodox jodendom en interreligieuze verhoudingen. Bergrede in vroeg-joods perspectief: Ottenheijm laat ons iets meemaken van zijn studie naar Mattheus in haar Joodse context.