Jeroensommegang op zondag 20 augustus

Op zondag 20 augustus begint om 8.15 uur de jaarlijkse Jeroensommegang op het Lindenplein (ter hoogte van de muziektent) in Noordwijk-Binnen. Iedere deelnemer ontvangt daar een gidsje met beschrijving en gebeden. Deze tocht wordt in samenwerkingsverband tussen de R.K. parochie en de protestantse gemeente georganiseerd en pastoor Straathof en ds. Dingemanse lopen mee en gaan voor in de gebeden.

De stille tocht van ongeveer anderhalf uur voert langs de plekken van de vroegere vijf ‘heilige bruggen’, het Jeroensveld op Landgoed Calorama, de Oude Jeroenskerk en eindigt bij de reliekschrijn in de RK St. Jeroenskerk.

Op het Jeroensveld op Calorama – naar wordt aangenomen de plek waar de priester Jeroen door de Vikingen in 856 onthoofd werd – wordt een korte plechtigheid gehouden. Daarin staat naast Jeroen ook een moderne ‘heilige/martelaar’ centraal. Dit jaar is dat de Russische journaliste en mensenrechtenactiviste Anna Politkovskaya, vanwege haar opvattingen bruut vermoord in 2006.

Eigenlijk zou de tocht ieder jaar op de naamdag van St. Jeroen op 17 augustus moeten worden gehouden. Om praktische redenen is gekozen voor de derde zondag in augustus.

Na afloop van de tocht wordt er koffie en thee geschonken.

Er is daarna gelegenheid deel te nemen aan de zondagsdiensten om 10.00 uur in de RK St. Jeroenskerk of de Oude Jeroenskerk. Ook na de dienst wordt er koffie en thee geschonken.

Iedereen is van harte welkom!

Nadere informatie: Sint

 

Bij de vroegere St. Victorbrug (kruispunt Sint Jeroensweg-Wilhelminastraat-Molenstraat-Scheveningsestraat) Foto: Cor Vink