Voorpaginafoto
Protestantse Gemeente Noordwijk

 

Welkom                     Heden                    Verleden

 

WELKOM

Hier is een stoel voor wie moe is.
Hier is hoop voor wie verdwaald is.
Hier is liefde voor wie ontmoedigd is.
Hier is geloof voor wie twijfelt.
Hier ben je verwacht, zoals je bent,
Want God heeft op jou gewacht.

Sta even stil,
Bewonder de schoonheid van deze kerk.
Adem in het verleden van dit huis
Je eigen nieuwe begin.
Sluit je ogen, word even stil.
Misschien hoor je de echo van Gods woord.

Ga even zitten,
Vouw je handen, open je hart.
Bid
En als je dat niet kan
Ga dan toch naar huis met onze groet:
Vrede en alle goeds

 

HEDEN

buurtkerkentree

Waarom deze verbouwing, en dat in een tijd waarin zoveel kerken moeten sluiten? Om te beginnen kon de Buurtkerk wel een likje verf gebruiken, om het zo maar eens te zeggen. Ook wil de kerk zich meer naar buiten richten i.p.v. naar alleen maar naar binnen. Daarom is daar nu met duidelijke letters op gezet: “Buurtkerk” en zijn de originele kerkdeuren tegenwoordig permanent geopend met daarachter glazen deuren. Deze nodigen uit om naar binnen te kijken. Openheid en herkenbaarheid zijn twee van de doelen van de vernieuwing van dit kerkgebouw. Voor de ingang aan de Hoofdstraatkant staat zelfs een soort etalage met informatie en een mooie gedachte om over na te denken en mee te nemen, tussen het winkelen door. De achterkant aan de Huis ter Duinstraat kant heeft een andere ingang gekregen, waardoor de indeling in de kerk beter tot zijn recht komt. Alles straalt uit: we willen laten zien wie we als kerk zijn en wat we willen, en we nodigen iedereen uit om met ons mee te doen.

 

 

Ruim, licht en multi-inzetbaar

buurtkerk_dienst

Wie eenmaal binnenkomt, valt op hoe licht en ruim alles opgezet is: de kunst van het weglaten, in dit geval ook letterlijk de galerij en een aantal binnenmuren. Verder valt gewaagde plaats van het spreekgestoelte op en een bijzondere hoek met de symbolen van onze kerk. Alle banken zijn vervangen door stoelen. Er is geen zware preekstoel meer, er zijn louter lichte of gemakkelijk te verplaatsen elementen in de kerk geplaatst. De vernieuwing heeft namelijk ook tot doel de ruimte aan te passen aan verschillende soorten bijeenkomsten, kerkelijke maar graag ook niet-kerkelijke. De sfeer van een volle Kerstviering is immers totaal anders dan een gebedsviering met 40 mensen. Voor beide zijn er mogelijkheden de ruimte goed te benutten. Ook niet-kerkelijke bijeenkomsten kunnen goed georganiseerd worden voor verhuur.

 

Muziek en beeld

buurtkerk_orgel

Naast het orgel is een vleugel beschikbaar, en d.m.v. grote tv-schermen is beeldmateriaal goed zichtbaar. De muren zijn geschikt voor kunst tentoonstellingen die gedurende bepaalde periodes te bezichtigen zijn.

 

Kansen tot ontmoeting

Aan de Huis ter Duinstraatkant is een sfeervolle hoek voor gesprek ingericht met. Naast openheid en herkenbaarheid is het doel van de vernieuwing om in de kerk zelf kansen tot ontmoeting te creëren, als kerkmensen zelf en zeker ook om gasten uit te nodigen. Daarom opent de kerk met haar vrijwilligers gedurende de zomermaanden de deuren op de zaterdag- en zondagmiddagen voor een moment van bezinning in deze drukke tijd. Hier heeft u dan de mogelijkheid om in alle rust en stilte naar muziek te luisteren of in gesprek te gaan met de aanwezige gastheer of gastvrouw.

buurtkerk_gedenkhoek

TOP

VERLEDEN

buurtkerk-oud

Aan het einde van de achttiende eeuw zocht een kleine groep Noordwijkers zijn toevlucht in onderlinge bijeenkomsten. Ook in andere delen van het land, onder andere in Katwijk, werden dergelijke groepjes, ook wel conventikels genoemd, gevormd. De deelnemers aan deze bijeenkomsten konden zich niet zo vinden in het gedachtegoed van de toenmalige kerk. Toch duurde het nog tot 1835 voor in Noordwijk een aantal gezinnen zich gingen afscheiden van de hervormde gemeente ter plaatse. Onder leiding van een visser, Cors Noorduin, kwam men in een woonhuis bijeen, tot men in 1844 ging kerken in drie verbouwde bokkinghallen in de Gasthuissteeg. Men betaalde voor deze ruimte, eigendom van Leendert van Rooijen, zestig gulden huur per jaar. Vanuit deze groep mensen is uiteindelijk de Gereformeerde Kerk van Noordwijk ontstaan. De afgescheiden kerk van Noordwijk splitste in 1858 in twee gemeenten, Zee en Binnen. In Binnen ging men kerken in het kerkgebouw van de inmiddels opgeheven Remonstrantse Gemeente. Dit gebouw stond aan de Heilige Geestweg, tegenover de grote kerk. Eerder had het al dienst gedaan als Joodse synagoge. Lang hield men het in Binnen als zelfstandige gemeente niet vol. In 1873 fuseerde men weer met Zee en in 1880 werd de gemeente van Binnen ontbonden. Men moest daarna weer op Zee naar de kerk.

In 1875-1976, na een geleidelijke groei van de gemeente, lieten de afgescheidenen in de Hoofdstraat een kerkje met pastorie bouwen die tot 1899 dienst heeft gedaan. In dat jaar werd de huidige Buurtkerk, naar een ontwerp van architect Tjeerd Kuipers, gebouwd. Een eenvoudige zogenaamde schuurkerk, met als enige opsmuk een torentje aan de zijde van de Hoofdstraat.

buurtkerk-oud2
Na een eerdere uitbreiding in 1909 kwam er in 1923 een galerij aan de oostzijde van de kerk, en werd het liturgisch centrum naar het midden van de kerk verplaatst. In de 70-tiger jaren werd de kerk gemoderniseerd. (zie foto). Tijdens deze opknapbeurt, die een jaar duurde, vond men onderdak in de Kerk aan Zee, waarbij de avonddiensten gezamenlijk werden gehouden. Het begin van de weg die men uiteindelijk in 2006 samen wilde gaan!